ĽS-HZDS: Lídrom strany do eurovolieb je súčasný europoslanec Sergej Kozlík

28.03.2009 Bardejov

Bardejovské Kúpele 28. marca (TASR) - Na čele kandidátky ĽS-HZDS v júnových voľbách do Európskeho parlamentu (EP) bude súčasný europoslanec Sergej Kozlík.
Rozhodlo o tom dnes Republikové predstavenstvo strany na rokovaní v Bardejovských Kúpeľoch, čím len potvrdilo uznesenie vlaňajšieho októbrového mimoriadneho snemu strany.
Prvú trojicu na novej kandidátskej listine uzatvárajú súčasní kolegovia Kozlíka v europarlamente Peter Baco a Irena Belohorská. Dovedna má kandidátka 13 členov. Miesto na nej získala aj ústredná tajomníčka strany Ivana Kapráliková, štátna tajomníčka MZV SR Diana Štrofová, poslanec NR SR Ján Kovarčík, štátny tajomník MŽP SR Jaroslav Jaduš, Jaroslav Ďaďo, Pavol Krištof, poslankyňa NR SR Beáta Sániová, Jana Kandráčová, Igor Liška a Ladislav Kokoška.
\"Pokiaľ ide o kvalitu kandidátov, aj z hľadiska vzdelanostného a politickej skúsenosti, či jazykového vybavenia, myslím, že kandidátka je mimoriadne silná, \" zhodnotil predseda strany Vladimír Mečiar. Podľa neho otázkou ostáva, podobne ako pri voľbe prezidenta, akú mieru podpory získajú.
Ambíciou ĽS-HZDS je podľa Mečiara udržať si terajší status v EP. Domnieva sa však, že podľa výsledkov prezidentských volieb to nebude jednoduché, keď strana potrebuje získať najmenej 120.000 voličov. O volebnej stratégii bude rokovať už na budúci týždeň. Programové priority sú jasné - funkcie EÚ vo vzťahu k jednotnému trhu, kríza v EÚ a jej riešenie a obhajovanie hospodárskych, sociálnych a národných záujmov Slovenska.
Kozlík bol lídrom ĽS-HZDS aj v prvých slovenských eurovoľbách 12. júna 2004 a získal aj najviac preferenčných hlasov spomedzi všetkých kandidujúcich - 74.938. Pred piatimi rokmi získala jeho strana 17,04 percenta hlasov a skončila tesne za SDKÚ. Predvolebnú kampaň ľudovcov vyhodnotili ako najefektívnejšiu. Zo straníckych peňazí na ňu venovali 117.810 Sk (3910 eur), čo vyšlo na získanie jedného hlasu na necelú 1 Sk (0,03 eura).
 

Vyberte región